La casa ta (I)

A venit momentul să te muți la casa ta! Te-ai săturat de chirii, proprietari dubioși sau nesimțiți. Vrei să vopsești pereții cu o culoare anume, să dai găuri unde vrei tu și cum vrei tu. Te înarmezi cu determinare și energie și începi să cauți. http://www.imobiliare.ro, http://www.olx.ro, http://www.storia.ro si mai stiu eu cate alte site-uri. Piața e plină de  garsoniere, apartamente, case, vile, în complex rezidențial, la curte, la etaj, la parter, la demisol, în centrul orașului sau la periferie, o mie, două mii, treizeci de mii, cincizeci de mii, o suta de mii, Titan, Berceni, Băneasa…Te-a luat amețeala deja și parcă îți vine să renunți și să te convingi că statul în chirie nu e chiar cel mai rău lucru.

De curând am trecut prin experiența asta și o spun sincer că nu e deloc ușor. Pentru mine a contat mult să am în jurul meu persoane care au mai trecut prin această experiență și care au știut unde să mă îndrume sau, pur și simplu, să mă susțină emoțional.

Dacă nu ai pe cineva care să te ajute sau dacă vrei extra info atunci articolul acesta e pentru tine (pssss: seria de articole e pentru tine, stai pe aproape 😉 )

În acest articol vreau să îți vorbesc despre prima etapă din acest proces, despre primele lucruri pe care trebuie să le faci:

  • Stabilește bugetul

Bugetul pentru casă și bugetul de avans necesar pentru rezervare la proprietar/dezvoltator sau pentru bancă.

Nu uita să iei în calcul și chetuielile de la notar, de la bancă, de la agenție imobiliară dacă alegi această variantă. Aceste cheltuieli nu le poți stabili precis, dar e bine să ai în vedere că cel puțin o mie de euro îți vor trebui pentru aceste cheltuieli.

  • Stabilește forma de finanțare 

Cash sau credit?

Tipul creditului? Ipotecar sau prima casă?

După ce ai răspuns la aceste întrebări poți începe să cauți condițiile de creditare pe site-urile băncilor pentru a vedea care este varianta potrivită pentru tine.

Dacă știi deja cu ce bancă vrei să lucrezi, poți trece la pasul următor.

  • Research la bănci /Decide cu ce bancă vrei să continui

Ai ales cu cei bancă vrei să lucrezi sau ai o listă de bănci spre care te-ai orienta. Acum e momentul să mergi să discuți față în față. Nu îți fie frică să le ceri consultanților să îți povestească procesul pas cu pas pentru ambele tipuri de credit – diferențele stau în proces și costuri. Este important să fii informat. Probabil de la prima discuție îți vor cere acordul pentru o simulare. Daca vrei să vizitezi mai multe bănci, întreabă consultantul cum influențează multiple interogări la ANAF suma disponibilă pentru creditare.

Nu uita să iei datele consultantului cu care ai discutat.

Când ai decis banca cu care vrei să continui, ia legătura cu consultantul pentru a obține preaprobarea de credit. Din momentul acesta, în funcție de bancă, ai un termen de valabilitate al preaprobării respective.

  • Stabilește ce vrei de la noua ta casă

Zona în care vrei să îți iei? În oraș sau la marginea orașului? Casă sau apartament? Apartament sau garsonieră? Parter/demisol/ultimul etaj sau etaj intermediar? Complex nou sau bloc vechi? Mobilat, nemobilat, parțial mobilat? Etapă de proiect sau finalizat?

  • Mergi la vizionări / stabilește o relație cu un agent

Ai stabilit ce cauți? Începe să mergi la vizionări, ia legătura cu agenți imobiliari, caută grupuri de specialitate pe Facebook, întreabă în jurul tău. Adică dă sfoară-n țară, nu știi de unde apare minunea.

  • Rămâi ancorat în realitate

Apartamentul pe care l-ai văzut în poze, în realitate e o cutie de chibrituri sau necesită încă jumătate din prețul de vțnzare pentru renovări, anunțurile nu mai sunt de actualitate, agenții imobiliari încearcă să îți vândă cu orice preț, apartamentul pe care l-ai văzut și care ți-a plăcut s-a dat la o oră după ce ai avut tu vizionarea, în anunț scrie la 10 minute de metrou, în realitate faci 20 de minute.

Doar o parte din scenarii cu care te poți confrunta și care te pot demotiva. Important e să știi foarte clar ce cauți, să analizezi foarte bine înainte să faci un compromis, să fii pregătit să faci și compromisuri, să alegi și cu inima și cu capul.

Nu uita, e un proces de durată și care necesită timp și energie. La final merită!

Data viitoare o să scriu despre lucruri pe care trebuie să le faci sau de care să ții cont când mergi la vizionări.

Lidia

 

 

 

 

Lasă un comentariu